Молитвы от уныния и депрессии: самые сильные

Уны­ние счи­та­ет­ся вели­чай­шим гре­хом. Чело­век, под­да­ю­щий­ся стрес­су, носталь­гии по кому-то, по чему-то, на самом деле пре­не­бре­га­ет Богом, он не верит в его волю, в свою бла­го­тво­ри­тель­ность и в пред­ска­за­ния всех буду­щих собы­тий. Он не осно­ван на Божьем про­ви­де­нии, но под­да­ет­ся иску­ше­нию дья­во­ла: жела­нию и отча­я­нию. То есть у него нет надеж­ды на Бога, он не воз­ла­га­ет свои надеж­ды на Все­выш­не­го. А, сле­до­ва­тель­но, он отступник.

Но как побо­роть это состо­я­ние? Где най­ти силы выбрать­ся из ямы гре­ха и без­ра­дост­но­го существования?

Ответ прост: эта сила в молит­ве, в пока­я­нии, эта сила в Церк­ви. Есть мно­го молитв от уны­ния и уны­ния к свя­тым, кото­рые могут помочь в тяже­лом душев­ном состо­я­нии. Эти же свя­тые суме­ли в свое вре­мя пре­одо­леть мелан­хо­лию и отча­я­ние. Поэто­му при­сут­ству­ю­щие веру­ю­щие, кото­рые молят­ся о помо­щи, помо­гут сво­им хода­тай­ством перед Богом.

Молитва из творений свт. Димитрия Ростовского

Молитвы от уныния и депрессии: самые сильные

Свя­той Дмит­рий Ростов­ский жил в кон­це 16 — нача­ле 17 веков. Он был слу­жи­те­лем церк­ви и был любим людь­ми за его про­сто­ту, откры­тость к хода­тай­ству и дела мило­сер­дия. Он тяже­ло болел груд­ной клет­кой, но не впа­дал в отча­я­ние, а рабо­тал как мог. Веру­ю­щие чита­ют молит­вы из про­из­ве­де­ний Демет­рия Ростов­ско­го об избав­ле­нии от меланхолии.

Боже, Отче Гос­по­да наше­го Иису­са Хри­ста, Отец щед­рот и Бог вся­ка­го уте­ше­ния, уте­ша­ю­щий нас во вся­кой скор­би нашей! Уте­ши каж­да­го скор­бя­ща­го, опе­ча­лен­на­го, отча­ява­ю­ща­го­ся, обу­ре­ва­е­ма­го духом уны­ния. Ведь каж­дый чело­век создан рука­ми Тво­и­ми, умуд­рен пре­муд­ро­стию, воз­ве­ли­чен дес­ни­цей Тво­ею, про­слав­лен бла­го­стию Тво­ею… Но вот посе­ще­ны мы ныне Оте­че­ским Тво­им нака­за­ни­ем, крат­ко­вре­мен­ны­ми скор­бя­ми! – Ты состра­да­тель­но нака­зы­ва­ешь тех, кого любишь, и милу­ешь щед­ро и при­зи­ра­ешь на их сле­зы! Итак, нака­зав, поми­луй и уто­ли печаль нашу; пре­ло­жи скорбь на весе­лие и радо­стию рас­тво­ри печаль нашу; уди­ви на нас милость Твою, див­ный в сове­тах Вла­ды­ко, Непо­сти­жи­мый в судь­бах Гос­по­ди, и бла­го­сло­вен­ный в делах Тво­их во веки, аминь.

Молитва св. Иоанна Кронштадтского

Молитвы от уныния и депрессии: самые сильные

Иоанн Крон­штадт­ский в дет­стве испы­ты­вал серьез­ные труд­но­сти в обу­че­нии, но не впа­дал в мелан­хо­лию, но сумел пре­одо­леть труд­но­сти. В этом ему помог­ли искрен­няя вера и молит­ва. Он, как никто дру­гой, пони­ма­ет, кто в отча­я­нии. Свя­той откли­ка­ет­ся на прось­бы веру­ю­щих и помо­га­ет им спра­вить­ся с тяже­лой жиз­нен­ной ситу­а­ци­ей, когда все кажет­ся безнадежным.

Гос­подь – уни­что­же­ние уны­ния мое­го и ожив­ле­ние дерз­но­ве­ния мое­го. Все для меня Гос­подь. О, воис­ти­ну Сый Вла­ды­ко, сла­ва Тебе! Сла­ва Тебе, Живо­те Отче, Живо­те Сыне, Живо­те Душе Свя­тый – Про­стое Суще­ство – Боже, прис­но нас избав­ля­ю­щий от душев­ной смер­ти, стра­стя­ми душе нашей при­чи­ня­е­мой. Сла­ва Тебе, Трии­по­стас­ный Вла­ды­ко, яко от одно­го при­зы­ва­ния име­ни Тво­е­го про­све­ща­е­ши мрач­ное лицо души и тела наше­го и дар­ству­е­ши миром Тво­им, пре­вос­хо­дя­щим вся­кое зем­ное и чув­ствен­ное бла­го и вся­кое разумение.

Молитва святителю Тихону Задонскому

Молитвы от уныния и депрессии: самые сильные

Про­по­вед­ник, хри­сти­ан­ский писа­тель и не наем­ник. В тече­ние дол­го­го вре­ме­ни он куль­ти­ви­ро­вал в себе душев­ное спо­кой­ствие, а не уны­ние и грусть. Ему молят­ся об избав­ле­нии от этих грехов.

О, всехва́льный святи́телю и уго́дниче Христо́в, о́тче наш Ти́хоне! А́нгельски на зем­ли́ пожи́в, ты я́ко а́нгел благи́й яви́лся еси́ и в ди́внем твое́м прославле́нии: ве́руем от всея́ души́ и помышле́ния, я́ко ты, благосе́рдый наш помо́щниче и моли́твенниче, твои́ми нело́жными хода́тайствы и благода́тию, от Го́спода оби́льно тебе́ дарова́нною, при́сно спосо́бствуеши на́шему спасе́нию. При­и­ми́ у́бо, ублажа́емый уго́дниче Христо́в, и в час сей на́ша недосто́йная моле́ния: сво­бо­ди́ ны твои́м заступле́нием от облега́ющаго нас суесло́вия и суему́дрия, неправове́рия и злове́рия челове́ческаго; потщи́ся, ско́рый о нас предста́телю, благоприя́тным твои́м хода́тайством умоли́ти Го́спода, да проба́вит Своя́ вели́кия и бога́тыя ми́лости на нас гре́шных и недосто́йных рабе́х Свои́х (име­на), да уврачу́ет Свое́ю благода́тию неисцеле́нныя я́звы и стру́пы растле́нных душ и теле́с на́ших, да раствори́т окамене́лая се́рдца на́ша слеза́ми умиле́ния и сокруше́ния о премно́гих согреше́ниих на́ших, и да изба́вит ны от ве́чных мук и огня́ гее́нскаго; всем же ве́рным лю́дем Свои́м да да́рует в ны́нешнем ве́це мир и тиши­ну́, здра́вие и спасе́ние и во всем благо́е поспеше́ние, да та́ко, ти́хое и безмо́лвное житие́ пожи́вше во вся́ком благоче́стии и чисто­те́, сподо́бимся со А́нгелы и со все́ми святы́ми сла́вити и воспева́ти всесвято́е и́мя Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха во ве́ки веко́в.

Молитва пред иконой Божией Матери «Утоли моя печали»

Молитвы от уныния и депрессии: самые сильные

Зна­ме­ни­тая чудо­твор­ная ико­на помо­га­ет, если искренне при­но­сить ей молит­вы от депрес­сии и отча­я­ния. Неда­ром в этом обра­зе Бого­ро­ди­ца про­тя­ги­ва­ет щеку рукой, и в ее гла­зах неопи­су­е­мая печаль. Она гото­ва всех выслу­шать и оправ­дать их надежды.

Наде́ждо всем конце́м зем­ли́, Пречи́стая Де́во, Гос­по­же́ Богоро́дице, утеше́ние на́ше! Не гнуша́йся нас гре́шных, на Твою́ бо ми́лость упова́ем: уга­си́ горя́щий в нас пла́мень грехо́вный и покая́нием оро­си́ изсо́хшая серд­ца́ на́ша; очи́сти ум наш от грехо́вных по́мыслов, при­и­ми́ моль­бы́, от души́ и се́рдца со воздыха́нием Тебе́ приноси́мыя. Бу́ди о нас хода́таица к Сы́ну Тво­е­му́ и Бо́гу и отвра­ти́ гнев Его́ Ма́терними Твои́ми моли́твами. Душе́вныя и теле́сныя я́звы исце­ли́, Гос­по­же́ Влады́чице, уто­ли́ боле́зни душ и теле́с, ути́ши бу́рю злых нападе́ний вра́жеских, оты­ми́ бре́мя грехо́в на́ших, и не оста́ви нас до кон­ца́ поги́бнути, и печа́лию сокруше́нная серд­ца́ на́ша уте́ши, да сла́вим Тя до после́дняго издыха́ния на́шего.

Молитва пред иконой Божией Матери «Нечаянная радость»

Молитвы от уныния и депрессии: самые сильные

Когда у чело­ве­ка мно­го гре­хов, он пони­ма­ет это под­спуд­но и затем погру­жа­ет себя в состо­я­ние депрес­сии. Исто­рия ико­ны «Радость неожи­дан­ная» рас­ска­зы­ва­ет о моло­дом чело­ве­ке, кото­рый вел рас­пут­ный образ жиз­ни, но молил­ся перед ико­ной, охва­чен­ный мелан­хо­ли­ей. И вне­зап­но он уви­дел, что кровь выте­ка­ет из тела Боже­ствен­но­го Мла­ден­ца, из его рук и ног. И горь­ко пла­чет Бого­ро­ди­ца. Он начал спра­ши­вать, кто это сде­лал. И Бого­ро­ди­ца отве­ти­ла, что это сде­ла­ли он и ему подоб­ные, кото­рые неод­но­крат­но рас­пи­на­ли Иису­са Хри­ста на кре­сте сво­и­ми гре­ха­ми. После это­го юно­ша пере­ду­мал и начал вести пра­вед­ную жизнь. Поэто­му перед этой ико­ной молят­ся те, кто зна­ет свои гре­хи, но жела­ет от них изба­вить­ся, вый­ти из состо­я­ния веч­но­го гре­хов­но­го желания.

О, Пресвята́я Де́во, Всеблага́го Сы́на Ма́ти Всеблага́я, гра́да и свята́го хра́ма сего́ Покрови́тельнице, всех су́щих во гресе́х, ско́рбех, беда́х и боле́знех ве́рная Предста́тельнице и Засту́пнице! При­и­ми́ моле́бное пе́ние сие́ от нас, недосто́йных раб Твои́х, Тебе́ возноси́мое, и я́коже дре́вле гре́шника, на всяк день мно́гажды пред честно́ю ико́ною Твое́ю моли́вшагося, не презре́ла еси́, но дарова́ла еси́ ему́ неча́янную ра́дость покая́ния и преклони́ла еси́ Сы́на Тво­е­го́ мно́гим и усе́рдным к Нему́ хода́тайством к проще́нию сего́ гре́шнаго и заблу́дшагося, та́ко и ны́не не пре́зри моле́ния нас, недосто́йных рабо́в Твои́х, и умо­ли́ Сы́на Тво­е­го́ и Бо́га на́шего, да и всем нам, с ве́рою и умиле́нием поклоня́ющимся пред цельбоно́сным о́бразом Твои́м, да́рует неча́янную по коего́ждо потре́бе ра́дость: гре́шником, погря́зшим во глу­бине́ зол и страсте́й, — вседе́йственное вразумле́ние, покая́ние и спасе́ние; су́щим в ско́рбех и печа́лех — утеше́ние; обрета́ющимся в беда́х и озло́блениих — соверше́нное сих избы́тие; малоду́шным и ненаде́жным — наде́жду и терпе́ние; в ра́дости и изоби́лии живу́щим — непреста́нное Благоде́телю Бо́гу благодаре́ние; бе́дствующим — милосе́рдие; су́щим в боле́зни и долгонеду́жии и оста́вленным врача́ми — неча́емое исцеле́ние и укрепле́ние; ижди́вшим от неду́га ум — ума́ возвраще́ние и обновле́ние; отходя́щим в ве́чную и несконча́емую жизнь — па́мять сме́ртную, умиле́ние и сокруше́ние о гресе́х, дух бодр и тве́рдую на милосе́рдие Судии́ наде́жду.

О, Гос­по­же́ Пресвята́я! Умилосе́рдися о всех чту́щих всечестно́е и́мя Твое́ и всем яви́ всемо́щный покро́в Твой и заступле́ние: во благоче́стии, чисто­те́ и честне́м жи́тельстве пребыва́ющия до сконча́ния их во бла́гости соблю­ди́; злы́я бла́ги сотво­ри́; заблу́ждшия на путь пра́вый наста́ви; вся́кому де́лу благо́му и Сы́ну Тво­е­му́ уго́дному споспешеству́й; вся́кое де́ло зло́е и богопроти́вное раз­ру­ши́; в недоуме́нии и тру́дных и опа́сных обстоя́ниих обрета́ющимся незри́мую по́мощь и вразумле́ние с Небе­се́ нис­посли́, от искуше́ний, собла́знов и поги́бели спа­си́, от всех злых челове́к и от враго́в ви́димых и неви́димых защи­ти́ и сохра­ни́; пла́вающим спла́вай, путеше́ствующим спутеше́ствуй; су́щим в ну́жде и гла́де бу́ди Пита́тельница; неиму́щим кро́ва и приста́нища бу́ди покро́в и прибе́жище; наги́м пода́ждь одея́ние, оби́димым и непра́ведно гони́мым — заступле́ние; кле­ве­ту́, поноше́ние и хуле́ние терпя́щия незри́мо оправда́й; кле­вет­ни­ки́ и хули́тели пред все́ми обли­чи́; ожесточе́нно вражду́ющим неча́емое пода́ждь примире́ние и всем нам — друг ко дру́гу любо́вь, мир, и благоче́стие, и здра́вие с долгоде́нствием. Супру́жества в люб­ви́ и единомы́слии сохра­ни́; супру́ги, во враж­де́ и разделе́нии су́щия, уми­ри́, соеди­ни́ я́ друг ко дру́гу и поло­жи́ им сою́з люб­ве́ неразруши́мый; ма́терем детородя́щим ско́рое пода́ждь разреше́ние, младе́нцы воспита́й, ю́ныя уцелому́дри, отве́рзи им ум к восприя́тию вся́каго поле́знаго уче́ния, стра́ху Бо́жию, воздержа́нию и трудолю́бию наста́ви; от дома́шния бра́ни и враж­ды́ единокро́вныя ми́ром и любо́вию огра­ди́; безма́терних сиро́т бу́ди Ма́терь, от вся́каго поро́ка и скве́рны отвра­ти́ я́ и все­му́ благо́му и богоуго́дному научи́, прельще́нныя же и во грех и нечи­сто­ту́ впа́дшия, скве́рну гре­ха́ отъя́вши, из бе́здны поги́бели изве­ди́; вдов бу́ди Уте́шительница и Помо́щница, ста́рости бу́ди жезл; от внеза́пныя сме́рти без покая́ния всех нас изба́ви и всем нам христиа́нскую кончи́ну живо­та́ на́шего, безболе́зненну, непосты́дну, ми́рну и до́брый отве́т на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве да́руй: преста́вльшияся в ве́ре и покая́нии от жития́ сего́ со А́нгелы и все́ми святы́ми жи́ти сотво­ри́; сконча́вшимся внеза́пною сме́ртию ми́лостива бы́ти Сы́на Тво­е­го́ умо­ли́ и о всех усо́пших, и́же не и́мут сро́дников, о упокое́нии их Сы́на Тво­е­го́ умоля́ющих, Сама́ бу́ди непреста́нная и те́плая Моли́твенница и Хода́таица: да вси на Небе­си́ и на зем­ли́ ве́дят Тя, я́ко тве́рдую и непосты́дную Предста́тельницу ро́да христиа́нскаго, и, ве́дуще, сла́вят Тя и Тобо́ю Сы́на Тво­е­го́, с Безнача́льным Его́ Отце́м и Единосу́щным Его́ Ду́хом, ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва пред иконой Божией Матери «Всех скорбящих Радость»

Молитвы от уныния и депрессии: самые сильные

Уже само назва­ние этой ико­ны все­ля­ет надеж­ду. И перед этой чудо­твор­ной ико­ной чита­ют­ся молит­вы о депрес­сии, тос­ке людей, кото­рых уже нет. Сто­ит со сле­за­ми молить­ся, от души, всей душой — и насту­пит надеж­да, радость, мир.

О, Пресвята́я Влады́чице Богоро́дице, преблагослове́нная Ма́ти Хри­ста́ Бо́га, Спаси́теля на́шего, все́х скорбя́щих ра́досте, больны́х посеще́ние, немощны́х покро́ве и засту́пнице, вдови́ц и си́рых покрови́тельнице, ма́терей печа́льных всенаде́жная уте́шительнице, младе́нцев немощны́х кре́посте, и все́м безпомо́щным все­гда́ гото́вая по́моще и ве́рное прибе́жище! Тебе́, о Всеми́лостивая, даде́ся от Всевы́шняго благода́ть во е́же все́х заступа́ти и избавля́ти от скорбе́й и боле́зней, зане́ Сама́ лю́тыя ско́рби и боле́зни претерпе́ла еси́, взира́ющи на во́льное страда́ние Сы́на Тво­е­го́ возлю́бленнаго и Того́ на кре­сте́ распина́ема зря́щи, егда́ ору́жие, Симео́ном предрече́нное, се́рдце Твое́ про́йде: те́мже У́бо, о Ма́ти чадолюби́вая, вон­ми́ гла́су моле́ния на́шего, уте́ши на́с в ско́рби су́щих, я́ко ве́рная ра́дости хода́таица. Предстоя́щи престо́лу Пресвяты́я Тро́ицы, одесну́ю Сы́на Тво­е­го́, Хри­ста́ Бо́га на́шего, мо́жеши, а́ще восхо́щеши, вся́ на́м поле́зная испроси́ти: ра́ди с ве́рою серде́чною и любо́вию припа́даем к Тебе́, я́ко Цари́це и Влады́чице: слы́ши дщи́, и ви́ждь, и при­к­ло­ни́ у́хо Твое́, услы́ши моле́ние на́ше и изба́ви на́с от обстоя́щих бе́д и скорбе́й: Ты́ бо Ра́досте все́х ве́рных, я́ко ми́р и утеше́ние подае́ши. Се́ зри́ши беду́ на́шу и ско́рбь: яви́ на́м ми́лость Твою́, посли́ утеше́ние уя́звленному печа́лию се́рдцу на́шему, пока­жи́ и уди­ви́ на на́с гре́шных бога́тство милосе́рдия Тво­е­го́, пода́ждь на́м сле́зы покая́ния ко очище́нию грехо́в на́ших и утоле́нию гне́ва Бо́жия, да с чи́стым се́рдцем, со́вестию благо́ю и наде́ждою несумне́нною прибега́ем ко Тво­е­му́ хода́тайству и заступле́нию. При­и­ми́, Всеми́лостивая на́ша Влады́чице Богоро́дице, усе́рдное моле́ние на́ше Тебе́ приноси́мое, и не отри́ни на́с недосто́йных от Тво­е­го́ благосе́рдия, но пода́ждь на́м избавле́ние от ско́рби и боле́зни, защи­ти́ на́с от вся́каго наве́та вра́жия и кле­ве­ты́ челове́ческия, бу́ди на́м помо́щница неотсту́пная во вся́ дни́ жи́зни на́шея, я́ко да под Твои́м ма́терним покро́вом все­гда́ пребу́дем це́ли и сохране́ни Твои́м заступле́нием и моли́твами к Сы́ну Тво­е­му́ и Бо́гу Спаси́телю на́шему, Ему́же подоба́ет вся́кая сла́ва, че́сть и поклоне́ние, со безнача́льным Его́ Отце́м и Святы́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Мы закон­чим сло­ва­ми Сера­фи­но ди Саро­ва: «Мы долж­ны стре­мить­ся вый­ти из уны­ния, быть осто­рож­ным, оно порож­да­ет зло».

Оцените статью
Поделиться с друзьями
Добавить комментарий

Нажимая на кнопку "Отправить комментарий", я даю согласие на обработку персональных данных и принимаю политику конфиденциальности.