Молитвы о живых и усопших: тексты молитв

На про­тя­же­нии всей жиз­ни мы встре­ча­ем­ся и здо­ро­ва­ем­ся с людь­ми: рож­да­ют­ся дети, род­ные и близ­кие уез­жа­ют в мир иной. Поэто­му, воз­но­ся молит­вы за живых и за умер­ших, жела­ем толь­ко здо­ро­вья и сча­стья и забо­ты о спа­се­нии душ усоп­ших, пом­ня о чисто­те помыс­лов Божиих.

Все­выш­ний дал нам пре­крас­ную воз­мож­ность общать­ся с ним посред­ством молитв. Молит­ва за наших живых близ­ких помо­га­ет нам уста­но­вить духов­ную связь с Богом, столк­нуть­ся с про­бле­ма­ми, выбрать истин­ный путь для тех, кто спо­ткнул­ся на этом пути.

Молитвы за живых и за мертвых: тексты молитв

Поте­ряв близ­ких, мы молим­ся за них с помо­щью молитв, так как они сами уже не могут обра­тить­ся к Богу, для это­го мы про­сим Гос­по­да о мило­сти к умер­шим, для спа­се­ния их душ. Такие молит­вы мож­но про­из­но­сить в церк­ви, воз­ле кар­тин или читать в душе, если боль не силь­ная и вас охва­ты­ва­ет отчаяние.

Когда помогают молитвы?

Про­яв­ляя любовь к ближ­не­му, необ­хо­ди­мо про­чи­тать молит­ву за живых «Спа­си, Гос­по­ди» или «Живи в помо­щи». Сло­ва молитв помо­га­ют и нам, пото­му что они укреп­ля­ют нашу веру. Их необ­хо­ди­мо про­из­но­сить в раз­ных ситуациях:

  • при тяже­лом тече­нии болез­ни и дли­тель­ном недомогании.
  • быть защи­щен­ным от вра­гов и завист­ни­ков, от злых духов;
  • если вы бои­тесь, с пани­че­ски­ми состо­я­ни­я­ми и кошмарами;
  • в момент соблаз­на и необ­хо­ди­мо­сти при­нять важ­ное решение;

Молитвы за живых и за мертвых: тексты молитв

В неко­то­рых слу­ча­ях необ­хо­ди­мо повтор­ное чте­ние молитв, тогда все сует­ные мыс­ли уйдут, внут­ренне успокоят.

Молит­ва за умер­ших близ­ких явля­ет­ся обя­за­тель­ной для всех пра­во­слав­ных хри­сти­ан, как и чте­ние имен осо­бых поми­но­ве­ний. Обя­за­тель­но читать молит­вы за умер­ших в тече­ние 40 дней после их смер­ти и даже за некре­ще­ных и само­убийц, толь­ко в этом слу­чае нель­зя молить­ся в церк­ви, толь­ко дома.

Молитвы за живых и за мертвых: тексты молитв

Короткие молитвы о живых и усопших

О живых

Спа­си́, Го́споди, и поми́луй отца́ мое­го́ духо́внаго (имя), роди́телей мои́х (име­на), сро́дников (име­на), нача́льников, наста́вников, благоде́телей (име­на) и всех правосла́вных христиа́н.

О усопших

Упоко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х: роди́телей мои́х, сро́дников, благоде́телей (име­на), и всех правосла́вных христиа́н, и про­сти́ им вся согреше́ния во́льная и нево́льная, и да́руй им Ца́рствие Небе́сное.

Молитва о живых

Помя­ни́, Го́споди Иису́се Хри­сте́, Бо́же наш, ми́лости и щедро́ты Твоя́ от ве́ка су́щия, и́хже ра́ди и вочелове́чился еси́, и распя́тие и смерть, спасе́ния ра́ди пра́во в Тя ве́рующих, претерпе́ти изво́лил еси́; и воскре́с из ме́ртвых, возне́слся еси́ на небе­са́ и седи́ши одесну́ю Бо́га Отца́, и призира́еши на смире́нныя моль­бы́ всем се́рдцем призыва́ющих Тя: при­к­ло­ни́ у́хо Твое́, и услы́ши смире́нное моле́ние мене́, непотре́бнаго раба́ Тво­е­го́, в воню́ благоуха́ния духо́внаго, Тебе́ за вся лю́ди Твоя́ принося́щаго. И в пе́рвых помя­ни́ Це́рковь Твою́ Святу́ю, Собо́рную и Апо́стольскую, ю́же снабде́л еси́ честно́ю Твое́ю Кро́вию, и утвер­ди́, и укре­пи́, и раз­ши­ри́, умно́жи, уми­ри́, и непребори́му а́довыми вра­ты́ во ве́ки сохра­ни́; раздира́ния Церкве́й ути­ши́, шата́ния язы́ческая уга­си́, и ересе́й воста́ния ско́ро разо­ри́ и иско­ре­ни́, и в ничто́же си́лою Свята́го Тво­е­го́ Ду́ха обра­ти́. (Поклон)

Спа­си́, Го́споди, и поми́луй богохрани́мую стра­ну́ на́шу, вла́сти и во́инство ея́, огра­ди́ ми́ром держа́ву их, и поко­ри́ под но́зе правосла́вных вся́каго вра­га́ и супоста́та, и глаго́ли ми́рная и блага́я в сердца́х их о Це́ркви Твое́й Святе́й, и о всех лю́дех Твои́х: да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во правове́рии, и во вся́ком благоче́стии и чисто­те́. (Поклон)

Спа­си́, Го́споди, и поми́луй Вели́каго Господи́на и Отца́ на́шего Святе́йшего Патриа́рха Кири́лла, преосвяще́нныя митрополи́ты, архиепи́скопы и епи́скопы правосла́вныя, иере́и же и диа́коны, и весь при́чет церко́вный, я́же поста́вил еси́ пасти́ слове́сное Твое́ ста́до, и моли́твами их поми́луй и спа­си́ мя гре́шнаго. (Поклон)

Спа­си́, Го́споди, и поми́луй отца́ мое­го́ духо́внаго (имя его), и святы́ми его́ моли́твами про­сти́ моя́ согреше́ния. (Поклон)

Спа­си́, Го́споди, и поми́луй роди́тели моя́ (име­на их), бра́тию и се́стры, и сро́дники моя́ по пло́ти, и вся бли́жния ро́да мое­го́, и дру́ги, и да́руй им ми́рная Твоя́ и преми́рная блага́я. (Поклон)

Спа­си́, Го́споди, и поми́луй по мно́жеству щедро́т Твои́х вся священнои́ноки, и́ноки же и и́нокини, и вся в де́встве же и благогове́нии и по́стничестве живу́щия в монастыре́х, в пусты́нях, в пеще́рах, гора́х, столпе́х, затво́рех, разсе́линах ка́менных, острове́х же морски́х, и на вся́ком ме́сте влады́чествия Тво­е­го́ правове́рно живу́щия, и благоче́стно служа́щия Ти, и моля́щияся Тебе́: облег­чи́ им тяго­ту́, и уте́ши их скорбь, и к по́двигу о Тебе́ си́лу и кре́пость им пода́ждь, и моли́твами их да́руй ми оставле́ние грехо́в. (Поклон)

Спа­си́, Го́споди, и поми́луй ста́рцы и ю́ныя, ни́щия и сиро­ты́ и вдови́цы, и су́щия в боле́зни и в печа́лех, беда́х же и ско́рбех, обстоя́ниих и плене́ниих, темни́цах же и заточе́ниих, изря́днее же в гоне́ниих, Тебе́ ра́ди и ве́ры правосла́вныя, от язы́к безбо́жных, от отсту́пник и от еретико́в, су́щия рабы́ Твоя́, и помя­ни́ я, посе­ти́, укре­пи́, уте́ши, и вско́ре си́лою Твое́ю осла́бу, свобо́ду и изба́ву им пода́ждь. (Поклон)

Спа­си́, Го́споди, и поми́луй благотворя́щия нам, ми́лующия и пита́ющия нас, да́вшия нам ми́лостыни, и запове́давшия нам недосто́йным моли́тися о них, и упокоева́ющия нас, и сотво­ри́ ми́лость Твою́ с ни́ми, да́руя им вся, я́же ко спасе́нию проше́ния, и ве́чных благ восприя́тие. (Поклон)

Спа­си́, Го́споди, и поми́луй по́сланныя в слу́жбу, путеше́ствующия, отцы́ и бра́тию на́шу, и вся правосла́вныя христиа́ны. (Поклон)

Спа­си́, Го́споди, и поми́луй и́хже аз безу́мием мои́м соблазни́х, и от пути́ спаси́тельнаго отврати́х, к де́лом злым и неподо́бным приведо́х; Боже́ственным Твои́м Про́мыслом к пути́ спасе́ния па́ки воз­вра­ти́. (Поклон)

Спа­си́, Го́споди, и поми́луй ненави́дящия и оби́дящия мя, и творя́щия ми напа́сти, и не оста́ви их поги́бнути мене́ ра́ди, гре́шнаго. (Поклон)

Отступи́вшия от правосла́вныя ве́ры и поги́бельными ересь­ми́ ослепле́нныя, све́том Тво­е­го́ позна́ния про­све­ти́ и Святе́й Твое́й Апо́стольстей Собо́рней Це́ркви при­чти́. (Поклон)

Молитва о усопших

Помя­ни́, Го́споди, от жития́ сего́ отше́дшия правове́рныя цари́ и цари́цы, благове́рныя кня́зи и княги́ни, святе́йшия патриа́рхи, преосвяще́нныя митрополи́ты, архиепи́скопы и епи́скопы правосла́вныя, во иере́йстем же и в при́чте церко́внем, и мона́шестем чи́не Тебе́ послужи́вшия, и в ве́чных Твои́х селе́ниих со святы́ми упоко́й. (Поклон.)

Помя­ни́, Го́споди, ду́ши усо́пших рабо́в Твои́х, роди́телей мои́х (име­на их), и всех сро́дников по пло́ти; и про­сти́ их вся согреше́ния во́льная и нево́льная, да́руя им Ца́рствие и прича́стие ве́чных Твои́х благи́х и Тво­ея́ безконе́чныя и блаже́нныя жи́зни наслажде́ние. (Поклон)

Помя­ни́, Го́споди, и вся в наде́жди воскресе́ния и жи́зни ве́чныя усо́пшия, отцы́ и бра́тию на́шу, и се́стры, и зде лежа́щия и повсю́ду, правосла́вныя христиа́ны, и со святы́ми Твои́ми, иде́же присеща́ет свет лица́ Тво­е­го́, все­ли́, и нас поми́луй, я́ко Благ и Человеколю́бец. Ами́нь. (Поклон)

Пода́ждь, Го́споди, оставле́ние грехо́в всем пре́жде отше́дшим в ве́ре и наде́жди воскресе́ния, отце́м, бра́тиям и се́страм на́шим и сотво­ри́ им ве́чную па́мять. (Три­жды)

Текст молитвы «Живый в помощи Вышняго»

Живый в помо­щи Выш­ня­го, в кро­ве Бога Небес­на­го водворится.

Речет Гос­по­де­ви: Заступ­ник мой еси и При­бе­жи­ще мое, Бог мой, и упо­ваю на Него.

Яко Той изба­вит тя от сети лов­чи, и от сло­ве­си мятежна.

Плещ­ма Сво­има осе­нит тя и под кри­ле Его наде­е­ши­ся: ору­жи­ем обы­дет тя исти­на Его.

Не убо­и­ши­ся от стра­ха нощ­на­го, от стре­лы летя­щия во дни.

От вещи, во тме пре­хо­дя­щия, от сря­ща и беса полуденнаго.

Падет от стра­ны тво­ея тыся­ща, и тма одес­ную тебе; к тебе же не приближится.

Оба­че очи­ма тво­има смот­ри­ши и воз­да­я­ние греш­ни­ков узриши.

Яко Ты, Гос­по­ди, упо­ва­ние мое. Выш­ня­го поло­жил еси при­бе­жи­ще Твое.

Не при­и­дет к тебе зло. И рана не при­бли­зит­ся теле­си твоему.

Яко Анге­лом Сво­им запо­весть о тебе, сохра­ни­ти тя во всех путех твоих.

На руках возь­мут тя, да не когда пре­ткне­ши о камень ногу твою.

На аспи­да и васи­лис­ка насту­пи­ши, и попе­ре­ши льва и змия.

Яко на Мя упо­ва и избав­лю и: покрыю и, яко позна имя Мое.

Воз­зо­вет ко Мне, и услы­шу его: с ним есмь в скор­би, изму его, и про­слав­лю его. Дол­го­тою дней испол­ню его, и явлю ему спа­се­ние Мое.

Молитва об усопшем христианине

Помя­ни, Гос­по­ди Боже наш, в вере и надеж­ди живо­та веч­на­го пре­став­ль­ша­го­ся раба Тво­е­го, бра­та наше­го (имя), и яко Благ и Чело­ве­ко­лю­бец, отпу­ща­яй гре­хи, и потреб­ля­яй неправ­ды, осла­би, оста­ви и про­сти вся воль­ная его согре­ше­ния и неволь­ная, изба­ви его веч­ныя муки и огня геен­ска­го, и даруй ему при­ча­стие и насла­жде­ние веч­ных Тво­их бла­гих, уго­то­ван­ных любя­щим Тя: аще бо и согре­ши, но не отсту­пи от Тебе, и несум­нен­но во Отца и Сына и Свя­та­го Духа, Бога Тя в Тро­и­це сла­ви­ма­го, веро­ва, и Еди­ни­цу в Тро­и­це и Тро­и­цу во Един­стве, пра­во­слав­но даже до послед­ня­го сво­е­го изды­ха­ния исповеда.

Тем­же мило­стив тому буди, и веру, яже в Тя вме­сто дел вме­ни, и со свя­ты­ми Тво­и­ми яко Щедр упо­кой: несть бо чело­ве­ка, иже пожи­вет и не согре­шит. Но Ты Един еси кро­ме вся­ка­го гре­ха, и прав­да Твоя, прав­да во веки, и Ты еси Един Бог мило­стей и щед­рот, и чело­ве­ко­лю­бия, и Тебе сла­ву воз­сы­ла­ем Отцу и Сыну и Свя­то­му Духу, ныне и прис­но, и во веки веков. Аминь.

По-русски

Помя­ни, Гос­по­ди Боже наш, (по нашей) вере и надеж­де на жизнь веч­ную пре­ста­вив­ше­го­ся раба Тво­е­го (имя усопшего).

И, посколь­ку ты Благ и Чело­ве­ко­лю­бив, отпу­сти (ему) гре­хи, пре­не­бре­ги само­об­ма­ном (его), ума­ли, осво­бо­ди, оставь и про­сти ему все гре­хи его, созна­тель­но и неосо­знан­но совер­шен­ные, избавь его от нака­за­ния бес­ко­неч­но­го и огнен­ной кары, и даруй ему при­част­ность к веч­ным Тво­им бла­гам, кото­рые при­го­тов­ле­ны любя­щим Тебя и радость от них: пусть он и согре­шил, но не отсту­пил же (он) от Тебя (не пре­дал); и, несо­мнен­но, веро­вал в Отца и Сына и Свя­то­го Духа — Бога, про­слав­ля­е­мо­го (нами все­ми) как Тро­и­цу; и до послед­не­го вздо­ха сво­е­го (он) при­дер­жи­вал­ся этого.

Поэто­му будь мило­стив, и (этой) верой в Тебя заме­ни дела его и поме­сти его сре­ди свя­тых Сво­их: ведь, нет же чело­ве­ка, кото­рый про­жи­ва­ет жизнь без гре­ха. Это, лишь Ты Один таков — Без­гре­шен и прав­да Твоя — абсо­лют­на, Ты — Еди­ный и Един­ствен­ный Бог — мило­сти­вый, щед­рый и дей­стви­тель­но любя­щий нас, людей. И (мы) — сла­ву Тебе вос­сы­ла­ем (из сер­дец наших) — как Отцу и Сыну и Свя­то­му Духу — и сей­час, как и рань­ше — и все­гда, вове­ки. Аминь (то есть, я гово­рю то, что дОлж­но по зако­ну Твоему).

Оцените статью
Поделиться с друзьями
Добавить комментарий

Нажимая на кнопку "Отправить комментарий", я даю согласие на обработку персональных данных и принимаю политику конфиденциальности.