Молитвы Николаю Чудотворцу: о замужестве, о путешествующих, о помощи

День свя­ти­те­ля Нико­лая Чудо­твор­ца в Рус­ской Пра­во­слав­ной Церк­ви отме­ча­ет­ся три­жды в году — позд­ней вес­ной, летом и зимой. В эти празд­ни­ки — 22 мая, 11 авгу­ста и 19 декаб­ря — церк­ви пол­ны веру­ю­щих, при­шед­ших помо­лить­ся имен­но это­му свя­то­му. Часто на Нико­лая Отрад­но­го воз­ла­га­ют осо­бые надеж­ды — счи­та­ет­ся, что после обра­ще­ния к нему про­ис­хо­дят насто­я­щие чудеса.
День святителя Николая Чудотворца: Молитвы

Свя­ти­тель Нико­лай полу­чил такую ​​извест­ность пото­му, что еще при жиз­ни не раз спа­сал людей от смер­ти и непо­пра­ви­мых оши­бок. Он помо­гал сво­им актив­ным уча­сти­ем, но часто уди­ви­тель­ные вещи делал не сам свя­той, а Гос­подь, отве­чав­ший на молит­вы пра­вед­ни­ков. Нико­лая назы­ва­ют при­ят­ным чело­ве­ком не пото­му, что он готов уго­дить всем, кто это­го про­сит, а пото­му, что его жизнь и дела были угод­ны Богу. Неда­ром в тро­па­рии (корот­кий гимн, посвя­щен­ный памя­ти свя­то­го) про­зву­чал в церк­ви 19 декаб­ря поет­ся: «Пра­ви­ло веры и образ кро­то­сти, воз­дер­жа­ние учи­те­ля, явь паст­ву твою паст­ву тво­е­му…» про­сто­та и сми­ре­ние, глу­бо­кая вера и пре­дан­ность Гос­по­ду и все­гда отно­си­лись с пони­ма­ни­ем про­блем и болей про­стых людей.

Вот поче­му теперь они молят­ся ему прак­ти­че­ски о любой нуж­де. Вспо­ми­ная, как свя­ти­тель спас от смер­ти попав­ших в шторм моря­ков, они молят­ся ему в пути. Вспо­ми­ная, как он помог бед­ной семье с тре­мя дочерь­ми избе­жать горь­кой и позор­ной уча­сти, они молят­ся ему за судь­бу детей. Вспо­ми­ная, с каким рве­ни­ем он защи­щал хри­сти­ан­ство, они молят­ся ему о настав­ле­нии тех, кто спо­ткнул­ся на истин­ном пути. Есть мно­го сви­де­тельств того, что и сей­час свя­той не остав­ля­ет веру­ю­щих и ста­но­вит­ся заступ­ни­ком и хода­та­ем перед Гос­по­дом для тех, кто от чисто­го серд­ца про­сит у Бога помо­щи через него.

молить­ся свя­то­му мож­но и нуж­но не толь­ко в день свя­ти­те­ля Нико­лая Чудо­твор­ца и не толь­ко по чет­вер­гам, кото­рые посвя­ще­ны памя­ти свя­ти­те­ля в еже­не­дель­ном литур­ги­че­ском кру­гу. В лич­ной молит­ве мно­гие веру­ю­щие каж­дый день обра­ща­ют­ся к Удо­воль­ствию Бога, а в дни его памя­ти в хра­ме зву­чит общая молит­ва: посвя­щен­ные свя­то­му тро­па­ри и кондак, в неко­то­рых хра­мах чита­ет­ся ака­фист. В день Нико­лая Чудо­твор­ца пра­во­слав­ные хри­сти­ане при­хо­дят в цер­ковь, что­бы побла­го­да­рить его за те малень­кие или боль­шие чуде­са, кото­рые про­ис­хо­дят в их жиз­ни, и вдох­но­вить­ся надеж­дой, кото­рая напол­ня­ет его жизнь и зву­чит в каж­дой молит­ве, обра­щен­ной к свя­той молитве.

Тропарь святителю Николаю Чудотворцу

Глас 4

Пра́вило ве́ры и о́браз кро́тости,/ воздержа́ния учи́теля/ яви́ тя ста́ду твоему́/ я́же веще́й и́стина;/ сего́ ра́ди стяжа́л еси́ смире́нием высо́кая,/ нището́ю бога́тая./ О́тче священнонача́льниче Нико́лае,/ моли́ Хри­ста́ Бо́га// спасти́ся душа́м на́шим.

Пере­вод: Пра­ви­лом веры и обра­зом кро­то­сти, воз­дер­жа­ния учи­те­лем яви­ла тебя ста­ду тво­е­му непре­лож­ная Исти­на. Пото­му ты при­об­рел сми­ре­ни­ем – высо­кое, нище­тою – богат­ство. Отче, свя­ти­тель Нико­лай, моли Хри­ста Бога о спа­се­нии душ наших.

Кондак святителю Николаю Чудотворцу

Глас 3

В Ми́рех, свя́те, священноде́йствитель показа́лся еси́:/ Христо́во бо, преподо́бне, Ева́нгелие испо́лнив,/ положи́л еси́ ду́шу твою́ о лю́дех твои́х/ и спасл еси́ непови́нныя от сме́рти;// сего́ ра́ди освяти́лся еси́, я́ко вели́кий таи́нник Бо́жия благода́ти.

Пере­вод: В Мирах, свя­ти­тель, ты явил­ся как совер­ши­тель свя­щен­но­го слу­же­ния, ибо испол­нив Хри­сто­во Еван­ге­лие, пре­по­доб­ный, ты поло­жил душу свою за людей тво­их и спас непо­вин­ных от смер­ти, пото­му и освя­тил­ся ты как вели­кий слу­жи­тель Таинств Божи­ей благодати.

Молитва первая Николаю Угоднику

О, все­свя­тый Нико­лае, угод­ни­че пре­из­ряд­ный Гос­по­день, теп­лый наш заступ­ни­че, и вез­де в скор­бех ско­рый помощниче!

Помо­зи мне греш­но­му и уны­ло­му в насто­я­щем сем житии, умо­ли Гос­по­да Бога даро­ва­ти ми остав­ле­ние всех моих гре­хов, ели­ко согре­ших от юно­сти моея, во всем житии моем, делом, сло­вом, помыш­ле­ни­ем и все­ми мои­ми чув­ст­вы; и во исхо­де души моея помо­зи ми ока­ян­но­му, умо­ли Гос­по­да Бога, всея тва­ри Соде­те­ля, изба­ви­ти мя воз­душ­ных мытарств и веч­но­го муче­ния: да все­гда про­слав­ляю Отца и Сына и Свя­та­го Духа, и твое мило­стив­ное пред­ста­тель­ство, ныне и прис­но и во веки веков.

Аминь.

Молитва вторая святителю Николаю Чудотворцу

О все­х­валь­ный, вели­кий чудо­твор­че, свя­ти­те­лю Хри­стов, отче Николае!

Молим тя, буди надеж­да всех хри­сти­ан, вер­ных защи­тель, алчу­щих кор­ми­тель, пла­чу­щих весе­лие, боля­щих врач, по морю пла­ва­ю­щих упра­ви­тель, убо­гих и сирых пита­тель и всем ско­рый помощ­ник и покро­ви­тель, да мир­ное зде пожи­вем житие и да спо­до­бим­ся виде­ти сла­ву избран­ных Божи­их на небе­си, и с ними непре­стан­но вос­пе­ва­ти еди­на­го в Тро­и­це покло­ня­е­мо­го Бога во веки веков. Аминь.

Молитва третья святителю Николаю Чудотворцу

О все­х­валь­ный и все­че­сти­вый архи­ерею, вели­кий Чудо­твор­че, Свя­ти­те­лю Хри­стов, отче Нико­лае, чело­ве­че Божий и вер­ный рабе, муже жела­ний, сосу­де избран­ный, креп­кий стол­пе цер­ков­ный, све­тиль­ни­че пре­свет­лый, звез­до оси­я­ва­ю­щая и осве­ща­ю­щая всю все­лен­ную: ты еси пра­вед­ник, яко финик про­цвет­ший, насаж­ден­ный во дво­рех Гос­по­да сво­е­го, живый в Мирех, миром обла­го­ухал еси, и миро прис­но­те­ку­щее бла­го­да­ти Божия источаяй.

Тво­им шестви­ем пре­свя­тый отче, море освя­ти­ся, егда мно­го­чу­дес­ныя твоя мощи шество­ва­ху во град Бар­ский, от восто­ка до запа­да хва­ли­те имя Господне.

О пре­из­ряд­ный и пре­див­ный Чудо­твор­че, ско­рый помощ­ни­че, теп­лый заступ­ни­че, пас­ты­рю пре­доб­рый, спа­са­ю­щий сло­вес­ное ста­до от вся­ких бед, тебе про­слав­ля­ем и тебе вели­ча­ем, яко надеж­ду всех хри­сти­ан, источ­ни­ка чудес, защи­ти­те­ля вер­ных, пре­мудра­го учи­те­ля, алчу­щих кор­ми­те­ля, пла­чу­щих весе­лие, нагих оде­я­ние, боль­ных вра­ча, по морю пла­ва­ю­щих упра­ви­те­ля, плен­ни­ков сво­бо­ди­те­ля, вдов и сирот пита­те­ля и заступ­ни­ка, цело­муд­рия хра­ни­те­ля, мла­ден­цев крот­ка­го нака­за­те­ля, ста­рых укреп­ле­ние, пост­ни­ков настав­ни­ка, труж­да­ю­щих­ся упо­ко­е­ние, нищих и убо­гих изобиль­ное богатство.

Услы­ши нас, моля­щих­ся тебе, и при­бе­га­ю­щих под кров твой, яви пред­ста­тель­ство твое о нас к Выш­не­му, и исхо­да­тай­ствуй тво­и­ми бого­при­ят­ны­ми молит­ва­ми, вся полез­ная ко спа­се­нию душ и телес наших: сохра­ни свя­тую оби­тель сию (или храм сей), вся­кий град и весь, и вся­кую стра­ну хри­сти­ан­скую, и люди живу­щия от вся­ка­го озлоб­ле­ния помо­щию твоею:

Вемы бо, вемы, яко мно­го может молит­ва пра­вед­на­го поспе­ше­ству­ю­щая во бла­гое: тебе же пра­вед­на­го, по пре­бла­го­сло­вен­ной Деве Марии, пред­ста­те­ля ко Все­ми­ло­сти­во­му Богу има­мы, и к тво­е­му, пре­б­ла­гий отче, теп­ло­му хода­тай­ству и заступ­ле­нию сми­рен­но при­те­ка­ем: ты нас соблю­ди яко бод­рый и доб­рый пас­тырь, от вся­ких вра­гов, губи­тель­ства, тру­са, гра­да, гла­да, пото­па, огня, меча, наше­ствия ино­пле­мен­ни­ков, и во вся­ких бедах и скор­бех наших, пода­вай нам руку помо­щи, и отвер­зи две­ри мило­сер­дия Божия, поне­же недо­стой­ни есмы зре­ти высо­ту небес­ную, от мно­же­ства неправд наших, свя­за­ни уза­ми гре­хов­ны­ми, и нико­ли­же воли Созда­те­ля наше­го сотво­ри­хом ни сохра­ни­хом пове­ле­ний Его.

Тем же пре­кло­ня­ем коле­на сокру­шен­на и сми­рен­на серд­ца наше­го к Зижди­те­лю сво­е­му, и тво­е­го оте­че­ска­го заступ­ле­ния к Нему просим:

Помо­зи нам, Угод­ни­че Божий, да не погиб­нем со без­за­ко­нии наши­ми, изба­ви нас от вся­ка­го зла, и от вся­кия вещи сопро­тив­ныя, упра­ви ум наш и укре­пи серд­це наше в пра­вой вере, в ней же тво­им пред­ста­тель­ством и хода­тай­ством, ни рана­ми, ни пре­ще­ни­ем, ни мором, ни коим гне­вом мне даст ми пожи­ти в веке сем, и изба­вит мя шуя­го сто­я­ния, спо­до­бит же дес­на­го со все­ми свя­ты­ми. Аминь.

Молитва четвертая святителю Николаю Чудотворцу

О доб­рый наш пас­ты­рю и бого­муд­рый настав­ни­че, свя­ти­те­лю Хри­стов Нико­лае! Услы­ши нас греш­ных, моля­щих­ся тебе и при­зы­ва­ю­щих в помощь ско­рое пред­ста­тель­ство твое; виждь нас немощ­ных, отвсю­ду улов­ля­е­мых, вся­ка­го бла­га лишен­ных и умом от мало­ду­шия помра­чен­ных; пот­щи­ся, угод­ни­че Божий, не оста­ви­ти нас в гре­хов­нем пле­ну быти, да не будем в радость вра­гом нашим и не умрем в лука­вых дея­ни­их наших.

Моли о нас недо­стой­ных Соде­те­ля наше­го и Вла­ды­ку, ему же ты со без­п­лот­ны­ми лики пред­сто­и­ши: мило­сти­ва к нам сотво­ри Бога наше­го в нынеш­нем житии и в буду­щем веце, да не воз­даст нам по делом нашим и по нечи­сто­те сер­дец наших, но по сво­ей бла­го­сти воз­даст нам.

На твое бо хода­тай­ство упо­ва­ю­ще, тво­им пред­ста­тель­ством хва­лим­ся, твое заступ­ле­ние на помощь при­зы­ва­ем, и ко пре­свя­то­му обра­зу тво­е­му при­па­да­ю­ще, помо­щи про­сим: изба­ви нас, угод­ни­че Хри­стов, от зол нахо­дя­щих на нас, и укро­ти вол­ны стра­стей и бед воз­ста­ю­щих на нас, да ради свя­тых тво­их молитв не обы­мет нас напасть и не погряз­нем в пучине гре­хов­ней и в тине стра­стей наших. Моли, свя­ти­те­лю Хри­стов Нико­лае, Хри­ста Бога наше­го, да подаст нам мир­ное житие и остав­ле­ние гре­хов, душам же нашим спа­се­ние и велию милость, ныне и прис­но и во веки веков.

Молитва пятая святителю Николаю Чудотворцу

О вели­кий заступ­ни­че, архи­ерею Божий, Нико­лае преб­ла­женне, иже под­сол­неч­ную оси­я­вый чуде­сы, при­зы­ва­ю­щим же тя ско­рый услы­ша­тель являй­я­ся, ихже прис­но пред­ва­ря­е­ши и спа­са­е­ши, и избав­ля­е­ши, и от бед вся­че­ских изъи­ма­е­ши, от Бога дан­ною ти чудес и даров благодатию!

Услы­ши мя недо­стой­на­го, с верою тя при­зы­ва­ю­ща и молеб­ное тебе при­но­ся­ща пение; тебе бо хода­тая на умо­ле­ние ко Хри­сту предлагаю.

О пре­сло­ву­щий в чуде­сех, свя­ти­те­лем высо­то! яко име­яй дерз­но­ве­ние, ско­ро Вла­ды­це пред­ста­ни, и пре­по­доб­нии свои руце молебне к Нему про­стри о мне греш­нем, и от Него щед­ро­ты бла­го­сти подаждь ми, и при­и­ми мя в свое заступ­ле­ние, и от всех бед и зол мя изба­ви, от наше­ствия вра­гов види­мых и неви­ди­мых сво­бож­дая, и тех всех наве­ты и зло­хитр­ства погуб­ляя, и борю­щих мя во всей жиз­ни моей отра­жая; пре­гре­ше­ни­ем же моим про­ще­ние испро­си, и спа­се­на мя Хри­сту пред­ста­ви и Цар­ствия Небес­на­го спо­до­би улу­чи­ти за мно­же­ство того чело­ве­ко­лю­бия, Ему­же подо­ба­ет вся­ка сла­ва, честь и покло­не­ние, со без­на­чаль­ным Его Отцем, и с Пре­свя­тым и Бла­гим и Живо­тво­ря­щим Духом, ныне и прис­но и во веки веков.

Молитва шестая святителю Николаю Чудотворцу

О, все­б­ла­гий отче Нико­лае, пас­ты­рю и учи­те­лю всех верою при­те­ка­ю­щих к тво­е­му заступ­ле­нию, и теп­лою молит­вою тебя при­зы­ва­ю­щих, ско­ро пот­щи­ся, и изба­ви Хри­сто­во ста­до от вол­ков губя­щих е, сиречь от наше­ствия лати­нян лука­вых, воста­ю­щих на ны.

Огра­ди и сохра­ни стра­ну нашу, и вся­ку стра­ну в Пра­во­сла­вии сущую, свя­ты­ми тво­и­ми молит­ва­ми от мир­ска­го мяте­жа, меча, наше­ствия ино­пле­мен­ни­ков, от меж­ду­усоб­ныя и кро­во­про­лит­ныя брани.

И яко­же поми­ло­вал еси три­ех мужей в тем­ни­це седя­щих, и изба­вил еси их царе­ва гне­ва и посе­че­ния меч­на­го, тако поми­луй и изба­ви Вели­кия, Малыя и Белыя Руси народ пра­во­слав­ный от пагуб­ныя ере­си латинския.

Яко да тво­им хода­тай­ством и помо­щию, Сво­им же мило­сер­ди­ем и бла­го­да­тию, Хри­стос Бог, да воз­зрит мило­стив­ным оком Сво­им на люди в неве­же­ствии сущия, иже дес­ни­цы ни шуй­цы сво­ея не позна­ша, паче же юныя, киим обо­льще­ния латин­ския гла­го­лют­ся во еже отвра­ти­ти от веры пра­во­слав­ныя, да про­све­тит разум людей Сво­их, да не соблаз­нят­ся же и не отпа­дут от веры оте­че­ския, совесть, сует­ны­ми муд­ро­ва­нь­ми и неве­же­стви­и­ми усып­лен­ную, да про­бу­дит, волю обра­тит ко хра­не­нию свя­тыя веры Пра­во­слав­ныя, да помя­нет убо веру и сми­ре­ние отцев наших, живот свой за веру Пра­во­слав­ную поло­жив­ших, при­ем­лю­щи моле­ния теп­лыя свя­тых угод­ни­ков Сво­их, в зем­ли нашей про­си­яв­ших, соблю­да­ю­щих нас от пре­ле­сти и ере­си латин­ския, да сохра­нив­ши нас во свя­тем Пра­во­сла­вии спо­до­бит нас на страш­нем Суди­щи Сво­ем дес­на­го сто­я­ния со все­ми свя­ты­ми. Аминь.

Оцените статью
Поделиться с друзьями
Добавить комментарий

Нажимая на кнопку "Отправить комментарий", я даю согласие на обработку персональных данных и принимаю политику конфиденциальности.